Eğitim Yönetimini Eleştirel Kurama Göre Yeniden Düşünmek - SARIDAŞ, Gürkan; Sarıdaş, Yasemin (Ulusal Eğitim Toplum ve Dünya Dergisi, 2024)
Bu çalışma Covid-19 salgını ile eğitim öğretimdeki değişimlerin gözlemlenmesi ile ortaya atılan yeni eğitim öğretim düşüncesinin oluşturulması sürecinde eleştirel kuram bakış açısı ile eğitim yönetiminin yeniden yorumlanması üzerine kurgulanmıştır. Değişen okul, öğretmen ve öğrenci rolleri, okulun amacı, okul kültürü aracılığı ile eğitim yönetimi incelenmiştir. Öğrencilerin özgürleşeceği, eleştirel bir bakış açısı ile toplumsal ideolojik baskıları anlayabileceği, öğretmen ve okul yöneticilerinin farklılıklara saygılı, kapsayıcı ve diyaloga dayalı bir okul iklimi oluşturulmasına katkı sağlayacağı bir okul tasarımı çizilerek eğitim yöneticilerine ve uygulayıcılara çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: eğitim yönetimi; eleştirel kuram; covid-19; salgın; yeni eğitim öğretim