Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Değerlendirmesi - Ülçay, Osman (Ulusal Eğitim Toplum ve Dünya Dergisi, 2024)
Türkiye’nin eğitim sisteminde köklü bir dönüşümü temsil eden Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, öğrenci merkezli bir yaklaşıma, eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerinin geliştirilmesine, teknoloji entegrasyonuna ve küresel rekabetçiliğe odaklanır. Modelin temelleri, eğitim sistemindeki zorlukları aşmak, öğrencilerin bireysel potansiyellerini en üst düzeye çıkarmak ve çağın gereksinimlerine uyum sağlamak üzerine kurulmuştur. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin temel amaçları, öğrenci merkezli eğitim, eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerinin geliştirilmesi, teknoloji entegrasyonu, küresel rekabetçilik ve sosyal-duygusal gelişim üzerinedir. Model, öğrencilerin bilgi ve becerilerinin yanı sıra, karakter ve liderlik gibi önemli nitelikler kazanmalarını hedefler. Modelin uygulanması sürecinde, pilot uygulamalarla başlayarak, eğitim kurumlarında yapılan değişikliklerin kademeli olarak hayata geçirilmesi önemlidir. Sürekli değerlendirme ve iyileştirme süreçleri, modelin etkinliğini artırmak için önemli bir rol oynar. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin uygulanması sürecinde elde edilen başarılar arasında öğrenci merkezli eğitim yaklaşımının benimsenmesi, eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerinin geliştirilmesi ve teknoloji entegrasyonu bulunmaktadır. Ancak, altyapı eksikliği, öğretmenlerin direnci ve değerlendirme süreçlerindeki belirsizlikler gibi zorluklar da karşılaşılabilir. Gelecekte, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin sürdürülebilirlik, teknoloji entegrasyonu, esneklik ve küresel rekabetçilik üzerinde odaklanması beklenmektedir. Modelin sürekli olarak değerlendirilmesi ve iyileştirilmesi, Türkiye’nin eğitim sisteminin uluslararası alanda rekabet edebilirliğini artırabilir ve öğrencilerin geleceğe daha hazırlıklı bir şekilde ilerlemelerini sağlayabilir.