Ortaokullarda ve İmam-Hatip Ortaokullarında Maliyet ve Akademik Başarı İlişkisi - İnamlık, Ali (Ulusal Eğitim Toplum ve Dünya Dergisi, 2024)
Bu araştırmada, genel ortaokullarda ve imam-hatip ortaokullarında maliyet ve akademik başarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırma, tarama modelinde nicel olarak yapılmıştır. Araştırma, iki genel ortaokul ve iki imam-hatip ortaokulunun 2022-2023 öğretim yılı harcamaları ve 2023 LGS puanları kullanılarak yürütülmüştür. Öğrenci sayısı itibariyle Ortaokul 1 kodlu ortaokul, en büyük okuldur; İH Ortaokul 2 kodlu ortaokul ise en küçük okuldur. Öğretmen sayısı itibariyle Ortaokul 1 kodlu okul, en büyük okuldur; İH Ortaokul 2 kodlu ortaokul ise en küçük okuldur. Yapılan harcamalar itibariyle Ortaokul 1 kodlu okul, en büyük okuldur; İH Ortaokul 2 kodlu okul ise en küçük okuldur. Okulların harcama alanları farklı olmakla birlikte genelde 13 tür harcama yapılmaktadır. Öğrenci başına yapılan harcamalar itibariyle Ortaokul 2 kodlu okul, en büyük okuldur; Ortaokul 1 kodlu okul ise en küçük okuldur. LGS puanı itibariyle İH Ortaokul 1 kodlu okul, başarısı en büyük olan okuldur; İH Ortaokul 2 kodlu okul ise başarısı en düşük olan okuldur. Öğrenci başına yapılan harcamalar ile akademik başarı arasında pozitif yönlü bir ilişki olmakla birlikte her durumda ve her zaman yüksek harcamalar yüksek akademik başarı getirmeyebilmektedir. Harcamalar akademik başarıda önemli olmakla birlikte tek başına yeterli olmayabilmektedir. En yüksek 2023 LGS puan ortalaması İH Ortaokul 1 kodlu okulda olup, öğrenci başına harcama 13.813 TL’dir. Düşük harcamanın akademik başarıyı olumsuz etkilediğini göstermekle birlikte yüksek düzeyde harcamalar da her zaman akademik başarıyla paralel ilerlemediğini göstermektedir. Bu veriler ışığında şu önerilerde bulunulabilir: Eğitimin sağlıklı ve nitelikli biçimde sürdürülmesi için yeterli harcamalar yapılmadır. Akademik başarılar belli aralıklarla ölçülerek değerlendirilmelidir